Statistika

Otrdien 9. jūlijā, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 9 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 2879 cilvēki.

Kopumā šogad humānu apsvērumu dēļ uzņemti 12 cilvēki.

Uz ārējām robežām un valsts iekšienē konstatēja 54 likumpārkāpējus. Uz ārējām robežām konstatēti  27 robežpārkāpēji, tajā skaitā:

  • Konstatēts viens ārzemnieks ar viltotiem dokumentiem

Terehovas robežkontroles punktā tika konstatēts, ka no Latvijas izceļojošais Kazahstānas pilsonis robežsargiem uzrādīja viltotu Kazahstānas transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Par viltota dokumenta izmantošanu uzsākts kriminālprocess. Viltotais dokuments izņemts.

  • Ieceļošana Latvijā liegta deviņiem ārzemniekiem

Grebņevas, Lidostas “Rīga”, Terehovas un Pāternieku robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta diviem Moldovas pilsoņiem, jo ārzemnieki nevarēja pamatot uzturēšanās mērķi un apstākļus, vienam Krievijas un vienam Arābu Republikas pilsonim nebija derīgas vīzas vai uzturēšanā atļaujas, savukārt vienam Moldovas pilsonim liegts ieceļot un uzturēties Šengenas zonas valstīs. Vēl trīs Baltkrievijas un vienam Ukrainas pilsonim  ieceļošana Latvijā liegta drošības apsvērumu dēļ. Personas atgrieztas uz izceļošanas valstīm.

  • Uzturēšanās nosacījumu pārkāpumi konstatēti 14 ārzemniekiem

Lidostas “Rīga”, Pāternieku, Grebņevas un Terehovas robežkontroles punktā konstatēts, ka deviņiem Krievijas, trīs Baltkrievijas, viens Uzbekistānas un viens Lielbritānijas pilsonis bija pārkāpis uzturēšanās nosacījumus (nebija derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, pārsniegts vīzā noteiktais uzturēšanās laiks Šengenas zonas valstīs). Pret diviem nepilngadīgajiem pilsoņiem administratīvā lietvedība netika uzsākta, pārējās gadījumos personas sauktas pie administratīvās atbildības.

Veicot imigrācijas kontroles pasākumus valsts iekšienē, ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti vienam Marokas pilsonim.

Par pārkāpumiem transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu ekspluatācijas jomā Valsts robežsardzes amatpersonas saukušas pie administratīvās atbildības vai liegušas šķērsot robežu 26 personām–  sešiem Baltkrievijas, diviem Lietuvas, diviem Izraēlas, diviem Kazahstānas, vienam Kirgizstānas, četriem Moldovas, diviem Rumānijas, vienam Serbijas, trīs Ukrainas, diviem Uzbekistānas un vienam Vācijas pilsonim.

Sagatavoja:

Inga Bēķe,

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore, 

mob. 20364206, e-pasts: inga.beke@rs.gov.lv