Statistika

Trešdien, 8. maijā, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas deviņu cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1684 cilvēki.

Humānu apsvērumu dēļ aizvadītajā diennaktī valsts robežas šķērsošana nav liegta vienam cilvēkam. Kopumā šogad humānu apsvērumu dēļ uzņemti deviņi cilvēki.

Uz ārējām robežām un valsts iekšienē konstatēja 63 likumpārkāpēju.

Uz ārējām robežām konstatēts 21 robežpārkāpējs, tajā skaitā:

  • Aizturētas trīs meklēšanā esošas personas

Pāternieku robežkontroles punktā konstatēts viens no Latvijas izceļojošs Latvijas nepilsonis, Ventspils ostā konstatēts viens Latvijas pilsonis, bet Rīgas lidostas robežkontroles punktā konstatēts viens Latvijā ieceļojošs Latvijas pilsonis, kuri atrodas policijas meklēšanā. Personas aizturētas un nodotas Valsts policijas amatpersonām.

  • Ieceļošana Latvijā liegta septiņiem ārzemniekiem

Grebņevas robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta vienam Moldovas pilsonim, jo ārzemniekam nebija derīga ceļošanas dokumenta, Liepājas ostā ieceļošana Latvijā liegta vienam Ukrainas pilsonim (jūrniekam), jo ārzemniekam ir spēkā liegums ieceļot un uzturēties Šengenas zonas valstu teritorijā, Rīgas lidostas robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta diviem Gruzijas pilsoņiem, jo ārzemnieki nevarēja pamatot ieceļošanas un uzturēšanās mērķi un apstākļus, savukārt Terehovas un Pāternieku robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta vienam Gruzijas pilsonim, jo ārzemnieks iepriekšējo 180 dienu laikā jau 90 dienas ir uzturējies Šengenas zonas valstu teritorijā, kā arī ieceļošana Latvijā liegta vienam Ukrainas un vienam Baltkrievijas pilsonim drošības apsvērumu dēļ. Attiecībā uz jūrnieku no kuģa kapteiņa paņemta garantijas vēstule, ka ārzemnieks nenokāps krastā kuģa stāvēšanas laikā ostā, pārējās personas atgrieztas uz izceļošanas valstīm.

  • Uzturēšanās nosacījumu pārkāpumi konstatēti pieciem ārzemniekam

Terehovas un Rīgas lidostas robežkontroles punktā konstatēts viens Krievijas, viens Kazahstānas, viens Moldovas un divi Tadžikistānas pilsoņi, kuri bija pārkāpuši uzturēšanās nosacījumus (nebija derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, pārsniegts vīzā noteiktais uzturēšanās laiks, pārsniegts bezvīzu režīma noteiktais uzturēšanās laiks) Šengenas zonas valstīs. Personas sauktas pie administratīvās atbildības.

Veicot imigrācijas kontroles pasākumus valsts iekšienē, ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti 28 personām – 20 Indijas, pieciem Nepālas, diviem Lietuvas un vienam Pakistānas pilsonim.


Par pārkāpumiem transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu ekspluatācijas jomā Valsts robežsardzes amatpersonas saukušas pie administratīvās atbildības vai liegušas šķērsot robežu 14 personām – pieciem Baltkrievijas, diviem Latvijas, diviem Moldovas, vienam Krievijas, vienam Lietuvas, vienam Gruzijas, vienam Kirgizstānas un vienam Ukrainas pilsonim.

Sagatavoja:

Jolanta Babiško

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

tālr. 67075617, mob. 20364206

e-pasts: jolanta.babisko@rs.gov.lv